matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Gosia:
Wyznacz max. i min. wartość funkcji : y = sin(x) + cos(x)
16 sty 20:00
PW:
Dubel
16 sty 22:22
Mila:
cosx=sin(π/2)−x)
x+π/2−x
x−π/2+x
y=sinx+sin(π/2)−x)=2 sin
*cos
2
2
π
π
π
y=2sin
cos(x−
)=
√
2
cos(x−
)
4
4
4
π
−1≤cos(x−
)≤1 /*
√
2
4
π
−
√
2
≤
√
2
cos(x−
)≤
√
2
4
16 sty 22:35