matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
TEMAT :KULA
Podo:
Oblicz stosunek promieni dwóch kul, wiedząc że: a) stosunek ich pól jest równy 1/25 b) stosunek ich objetości jest równy 1/64 prosze o pomoc
16 sty 19:45
Eta:
P
1
= k
2
, k>0 −−− skala podobieństwa tych kul
P
2
1
1
to: a) k
2
=
⇒ k=
25
5
R
1
1
= k =
R
2
5
b) podobnie
16 sty 19:52
Beti:
P
1
1
a)
=
P
2
25
4πr
1
2
1
=
4πr
2
2
25
r
1
2
1
=
r
2
2
25
r
1
1
=
r
2
5
b) analogicznie
16 sty 19:52