wyznaczenie D oraz ZW - równania kwad. z logarytmem
Marusia: dane jet równanie x2 + 2x + 1 +log m = 0. Funkcja f(m) =x1x2 określona jest w zbiorze tych m,
da których dane równanie ma różne pierwiastki x1 i x2. Wyznacz dziedzinę funkcji f i określ
jej zbiór wartości.
więc
liczę delte.
ale delta
△= 4−4log m
4− 4 log m=0
− 4log m= −4 /(−1)
4log m= 4/ : 4
log m= 1
m= 10? − dobrze liczę?
△<0
D = R
Zw= <q, ∞)
q=1− współrzędna wykresu (oś y)
ramiona skierowane w górę
16 sty 19:42
Dominik: x
2 + 2x + 1 + logm = 0
m > 0
a > 0 ⇔ m∊ℛ
Δ > 0
4 − 4 − 4logm > 0
logm < 0
m < 1
D = (0, 1)
| | c | |
f(m) = x1x2 = |
| = 1 + logm |
| | a | |
narysuj wykres f(m) w okreslonej wyzej dziedzinie i podaj zbior wartosci
16 sty 19:50