Rafał P.:
f(x) = x
4 + 2x
3 − 2x
2 − 3x − 18
f(x) = 0
Szukamy dzielników wyrazu wolnego:
| p | |
| ∊{±1, ±2, ±3, ±6, ±9, ±18} |
| q | |
f(1) ≠ 0; f(−1) ≠ 0;
f(2) = 0; f(−2) ≠ 0;
f(3) ≠ 0; f(−3) = 0;
Wielomian ma dwa pierwiastki −3, 2, czyli:
x
4 + 2x
3 − 2x
2 − 3x − 18 dzieli się na (x+3) oraz (x−2)
x
4 + 2x
3 − 2x
2 − 3x − 18 =
= x
4 − 2x
3 + 4x
3 − 8x
2 + 6x
2 − 12x + 9x − 18 =
= x
3(x − 2) + 4x
2(x − 2) + 6x(x − 2) + 9(x − 2) =
= (x − 2)(x
3 + 4x
2 + 6x + 9) =
= (x − 2)(x
3 + 3x
2 + x
2 + 3x + 3x + 9) =
= (x − 2)(x
2(x + 3) + x(x + 3) + 3(x + 3)) =
= (x − 2)(x + 3)(x
2 + x + 3)
Rozwiązujemy :
f(x) = 0
(x − 2)(x + 3)(x
2 + x + 3) = 0, ∀
x∊R(x
2 + x + 3 > 0)
(x − 2)(x + 3) = 0
x∊{−3, 2}
Drugi przykład w ten sam sposób.