.
kama: mam pytanie,
jak obliczyc wspolrzedne wierzcholka hiperboli?
Cusack: Googluj

Ja znalazłem takie coś

"Miejsca przecięcia się osi symetrii hiperboli z hiperbolą nazywamy wierzchołkami hiperboli"
"wierzchołki hiperboli y=a/x leża na przecieciu tej hiperboli z prostą y=x ( gdy a> 0) lub y=−x
( gdy a< 0)
wzory na wierzchołki hiperboli:
dla a>0: (√a;√a) (−√a; −√a)
dla a<0: (√−a; √−a) ; (−√−a;; √−a)
ponieważ nie wiem, czy wszystko dla Ciebie jest już jasne, więc na przykładzie:
,, znajdz współrzędne wierzchołków hiperboli y= 4/x ,,
y=x
y=4/x⇒x=4/x⇒x²=4⇒x=2 lub x=−2⇒ W=(2;2) (−2;−2)
zad.2]
znajdz współrzędne wierzchołków hiperboli:
y=1/(x+4)
ze wzoru wynika,że hiperbola y=1/x została przesunieta o 4 jednostki w lewo⇒ obliczasz
współrzedne wierzchołka y=1/x i przesuwasz wierzchołek W
y=x⇒x=1/x⇒x²=1⇒x=1 lub x=−1⇒ W=(1;1) (−1;−1)
przesuwamy tylko iksy, bo igreki przesuwamu, gdy hiperbola jest przesunięta w górę, lub w dół⇒
igreki bez zmian, a iksy:
W=[(1−4);1] [(−1−4

−1)]=(−3;1) (−5;−1)"
pochodzi z zadane.pl