wyznacz p i q.
milcia : wiadomo, ze.(x2+px+q)(x+5)=x3+7x2+7−13. wyznacz p i q.
coz, wymnozenie lewej strony nic mi nie dalo, nie mam pojecia, co robic...
16 sty 18:58
Dominik: wymnoz lewa strone i porownaj wspolczynniki przy odpowiednich potegach x.
16 sty 19:15
Eta:
Napisz najpierw porządnie treść !
16 sty 19:17
milcia : taka tresc mam w zeszycie

wymnozenie lewej strony dalo mi: x
3+5x
2+px
2+5px+qx+5q
x
3 − wspolczynik taki sam (a raczej go brak)
reszta sie rozni x.x nie rozumiem...
16 sty 19:21
Dominik: zapisz tutaj wynik wymnozenia wielomianu po lewej stronie
16 sty 19:46
milcia : L=x3+5x2+px2+5px+qx+5q
po wyciagnieciu: x2(x+5)+px(x+5)+q(x+5)
hm, to bedzie sie rownac (x+5)(x2+px+q)
i co w zwiazku z tym?
16 sty 20:15
PW: Jest takie twierdzenie: wielomiany tożsamościowo równe (przyjmujące te same wartości dla
wszystkich x∊R) mają identyczne współczynniki przy odpowiednich potęgach x.
16 sty 20:22
Dominik: wyciagnij najpierw x2, a potem x. porownaj wspolczynniki przy x3, x2, x1 i x0
16 sty 20:30
milcia : no to bedzie x2(x+5) w tamtym przy x2 jest 7.
16 sty 20:54
Dominik: W(x) = (x2 + px + q)(x + 5) = x3 + px2 + qx + 5x2 + 5px + 5q = x3 + (p + 5)x2 + (5p + q)x
+ 5q
porownuje wspolczynniki obu wielomianow:
1 = 1 (dla x3)
p + 5 = 7 (dla x2)
5p + q = 7 (dla x1)
5q = 13 (dla x0)
16 sty 21:00
milcia : dziekuje. . nie rozumiem ostatniego dzialania po rowna sie...
16 sty 21:17
Dominik: wymnozylem nawias i wylaczylem najpierw x2, a potem x
16 sty 21:19
milcia : juz widze! dzieki jeszcze raz.
16 sty 21:25