zadanie
tn: https://matematykaszkolna.pl/strona/2518.html
Mam inne rozwiązanie na to zadanie, ale nie wiem gdzie robię błąd, że nie otrzymuję
poprawnego wyniku:
Szukam współrzędnych punktu Q.
Mamy:
y = x+1
y = −x+3 // prostopadła do x+1 przechodząca przez a, punktem wspólnym z x+1 jest pkt Q.
Q=(1;2)
C = Q+ BQ
→
No więc
B= (b, b+1)
BQ
→ = [1−b; 1−b];
Czyli mamy:
C = (2−b;3−b)
30 = | −b
2 − 4 − 4b+b
2 − 8b + 16|
30=|12−12b|
b= 3,5 ∨ b= −1,5
A jak widać z tego punktu C nie uzyskamy prawidłowego, ale dlaczego?
b.: bład jest tutaj: C = Q+ BQ
→, to nie jest prawda, zob. na rysunek
2518
Q+BQ
→ to punkt (0,1) na tym rysunku