Problem z całką
Maniek: Całeczka:
Mam policzyć przez podstawienie taką oto całkę:
∫x3 ex2 dx <− wykładnikiem przy e jest x2
Podstawienia jakie próbowałem:
t=ex2
dt=2xex2dx − nie pasuje
t=x2
dt=2xdx − nie pasuje
t=x3
dt=3x2dx −> dt3 = x2dx − nie wiem czy pasuje
16 sty 17:53
k: t=x2 pasuje
16 sty 17:54
k: patrz:
∫x3 ex2 dx = ∫ x2*x*ex2 dx
t=x2
dt=2xdx
dt/2=xdx
= ∫ t*et dt i liczysz przez czesci
16 sty 17:55
Maniek: Racja, wtedy dt/2 = xdx, wiec dt/2*t −> x3
Dziękuję
16 sty 17:57
Mila:
| | 1 | |
∫x3ex2dx= [x2=t; 2xdx=dt; xdx= |
| dt] |
| | 2 | |
| | 1 | |
=∫x2*xex2dx= |
| ∫tetdt= dokończ |
| | 2 | |
16 sty 17:58
Maniek: jeszcze chyba 1/2 przed znakiem całki
16 sty 17:58
k: i oczywiscie zgubilem przed calka
12
16 sty 17:59
Maniek: Po scałkowaniu przez części wyszło: et(t−1)2 + C
ex2 (x2 −1)2 +C
zgadza się?
16 sty 18:02
k: zgadza sie
16 sty 18:09