ciąg geometryczny
kaczorek94: Ciąg geometryczny (an) ma wszystkie wyrazy dodatnie oraz spełnia warunek a
n+2−a
n+1=a
n
| | 1+√5 | |
Wykaż, że iloraz tego ciągu jest równy, q= |
| |
| | 2 | |
16 sty 17:21
Olislawiec: Tak
16 sty 17:35
Olislawiec: Zapisujemy warunek pod inną postacią:
a1q
n+1 − a1q
n = a1q
n−1
Wyłączasz a1q
n−1 przed nawias
i mamy:
a1q
n−1(q
2−q−1)=0
Δ=1+4
Δ=5
√Δ=
√5
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
q1= |
| lub q2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Odrzucamy sprzeczne rozwiązanie( te ujemne) bo tak mamy w zadaniu.
16 sty 17:55
Olislawiec: ta inna postać bierze się z:
an=a1qn−1
an+1=a1q(n+1)−1=a1qn
an+2=a1q(n+2)−1=a1qn+1
16 sty 18:21