liczby rzeczywiste
Ania: Oblicz wartość wyrażenia. Wynik przedstaw w notacji wykładniczej.
a) (0,81*0,0004)0,5
b) (245 : 0,0005)0,5
proszę o pomoc
16 sty 16:59
Mila: a) (0,81*0,0004)0,5 =
=√0,81*√0,0004=0,9*0,02=0,018=1,8*10−2
b) najpierw wykonaj w nawiasie , potem pierwiastek
16 sty 17:23
Ania: a w pierwszym nie ma wyjść 324 * 10
−3
16 sty 17:28
Ania: dobra juz rozumiem
16 sty 17:29
Ania: a przykłd b jak rozwiązać
16 sty 17:34
Mila: napisałam wskazówkę.
16 sty 17:38
Ania: ale mi nie wychodzi nie wiem dlaczego
16 sty 17:45
Mila: | | 245 | |
(245 : 0,0005)0,5=( |
| )0,5= |
| | 0,0005 | |
| | 49 | |
= |
| 0,5 =skróciłam przez 5 |
| | 0,0001 | |
| | √49 | | 7 | | 700 | |
= |
| = |
| = |
| =7*102 |
| | √0,0001 | | 0,01 | | 1 | |
16 sty 17:54