układ równań
Amy: Za dwie bluzki i trzy pary spodni zapłacono 160 zł. Jeśli cenę bluzki podniesiemy o 10% a cenę
spodni obnizymy o 20% to koszt zakupu jednej bluzki i jednej pary spodni będzie wynosił 54zł.
Oblicz cenę bluzki i spodni.
16 sty 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
2*b + 3*s = 160
1*(b+10%b) + 1*(s−20%s) = 54
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... liczysz
16 sty 16:12
Amy: Czy po redukcji nawiasow układ wygląda tak

2x +3y = 160
1,1x + 0,8y = 54
16 sty 16:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... tak będzie wyglądał po redukcji w nawiasach
16 sty 23:17