pochodna
antybayotyc: taką pochodna jak rozwiazać
f(x)=sin3x
16 sty 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin
3x = (sinx)
3 <−−− a z takiego zapisu łatwiej Ci będzie wyliczyć
16 sty 15:59
antybayotyc: to będzie 3 sinx2
16 sty 16:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... patrz co napisałem
co jest podniesione do potęgi
16 sty 16:03
PW: Łoj, to zwyczajna funkcja złożona: funkcją wewnętrzną jest sinus, a zewnętrzną "podnoszenie do
potęgi trzeciej", więc zgodnie ze wzorem
[g(h(x))]' = g'(h(x)).h'(x)
U nas g(u)=u3, h(x)=sinx.
16 sty 16:03
antybayotyc: 3sinx2cosx
16 sty 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
a to
2 to jest do czego
16 sty 16:09
antybayotyc: 3sin2xcosx
16 sty 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna: oooo
teraz dobrze
16 sty 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo tak jak o 16:07 tyle że (sinx)
16 sty 16:16
antybayotyc: dzięki ale jeszcze mam kilka przykładów wiec spróbuje sam je pokombinować i potem je tu
umieszczę ok
16 sty 16:19
antybayotyc: a z taką sinx2
= cosx2+sin2x
16 sty 17:31
k: (sinx2)'=cosx2*2x
16 sty 17:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze
zapis sinx
2 ma oznaczać sin (x
2) czy (sinx)
2 
różnica jest ogromna
16 sty 23:16