Równanie, logarytmy, parametr
Anula: Wynacz wartośc parametru m, dla którego równanie :
X2+log2(m/2) +log2(m/4) = 0 ma dwa różne rozwiązania, których suma kwadratów ma wartośc
najmniejsza.
Na początek założenia
1.m/2 >0 ⇒ m>0
2. m/4 >0 ⇒ m>0
Dwa różne pierwiastki wiec Δ>0
[log2(m/2)]2 − 4*log2(m/4)>0
I tu nie wiem zupełnie jak sobie poradzic, dopiero sama próbuję przerobic logarytmy.
I x12+x22 → min?
16 sty 15:26
Nienor: | | m | | m | |
xsup>21+x22=(x1+x2)2−2x1x2=(log2 |
| )2−2log2 |
| =f(m)
|
| | 2 | | 4 | |
| | m | | m | | 1 | | m | | m | | 1 | |
f(m)=(log2 |
| )2−2log2( |
| * |
| )=(log2 |
| )2−2log2 |
| +2log2 |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | m | | m | | m | |
(log2 |
| )2−2log2 |
| −4, za log2 |
| podstaw t. ZNajdź min i sprawdź czy wchodzi |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
do dziedziny.
Tak w ogóle poćwicz prostsze przykłady
16 sty 15:39