funkcja
ahu8: Jest funkcja:
mam ją narysować.
I moje pytanie jest takie czy to f(x) może być f(IxI) ? Bo tylko jeden x jest w wartości
bezwzględnej, więc nie wiem czy to się odnosi do tego jednego czy ich obu?
A tak w ogóle zaczęłam rozpisywać i wyszły mi dwie funkcje w przedziałach (
∞,o), <0,
∞) i wyszły
mi wielomianowe i nie wiem jak je narysować.
16 sty 15:26
Skipper:
... zacznij od dziedziny−

Potem porozkładaj licznik do iloczynowej ... poskracaj ... itd−
16 sty 15:34
ahu8: Ok, ale chce się upewnić, czy taką funkcję (gdzie jest kilka x, a jeden w wartości
bezwzględnej) można rysować odbijając wykres? f(x) a potem f(IxI)
16 sty 15:39
b.: nie, nie można, odbić można by tylko wykres pierwszego składnika
16 sty 15:40
ahu8: dziękuję, będę wiedzieć na przyszłość
16 sty 15:42
Skipper:
... a jaką Ty funkcję chcesz rysować

?
16 sty 15:43
Nienor:
| | 4−x2 | |
f(x)=| |
| +x|, możesz najpierw narysować to co w środku i odbić to co pod OX.
|
| | 2x−4 | |
16 sty 15:46
ahu8: jeszcze jej nie narysowałam, próbuję stosować się do Twoich rad, ale mi to nie wychodzi
16 sty 15:47
pigor: ..., np. tak :
| | 4−x2 | | |x|2−4 | | (|x|−2) (|x|+2) | |
f(x)= |
| +x = − |
| +x = − |
| +x = |
| | 2|x|−4 | | 2 (|x|−2) | | 2 (|x|−2) | |
| | |x|+2 | |
= − |
| +x i |x|≠2 = − 12|x|+x−1 i x≠±1, więc |
| | 2 | |
f to funkcja przedziałami liniowa taka :
{
12x−1 , gdy x∊<0;1) U (1;+
∞)
f(x)= {
{
32x−1 , gdy x∊(−
∞;−1) U (−1;0) . ...
16 sty 15:47
ahu8: jak to się stało, że wartość bezwzględna objęła całe równanie?
16 sty 15:48
pigor: ... mam nadzieję, że pytanie nie do mnie
16 sty 23:08