logarytmy
ahu8: Wykaż, że 2log35 − 5log32 = 0
Znam te wzory na przekształcenia, próbowałam, ale nic mi nie wychodzi. Jak się do tego zabrać?
16 sty 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz co próbowałeś zrobić
16 sty 14:53
Skipper:
| | log25 | |
log35= |
| ... i kombinuj−  |
| | log23 | |
16 sty 15:03
ahu8:
| | log3 | | log3 | |
−2 |
| +5 |
| (logarytmy są w potęgach) |
| | log5 | | log2 | |
nie wiem czy można sobie zamienić c dzięki któremu będę mogła wyliczyć jakiś logarytm log
ca
b
16 sty 15:06
Skipper:
po co zamienialiśmy log
3 na log
2 
?
16 sty 15:10
Skipper:
| | 2log25 | |
2log35= |
| =  ? |
| | 2log23 | |
16 sty 15:13
ahu8: | | 5 | | 2 | |
ponieważ mamy tą 2, to by zostawał sam ułamek |
| , ale z drugiego wychodzi |
| , a to |
| | 3 | | 3 | |
nie jest 0
16 sty 15:15
Skipper:
−
16 sty 15:38
kylo1303: Skipper Logarytmy to juz dawno mialem, ale czy twoje przeksztalcenie z 15.13 jest aby na
pewno poprawne?
Majac alogbc przy zmianie podstawy logarytmu otrzymamy alogac / logab . Chyba ze jest
jakis inny wzor
16 sty 15:43
Skipper:
oczywiście masz rację−:(
16 sty 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
2
log35 = 2
log25/log23 = (2
log25)
1/log23 = 5
1/log23 = 5
log32
i po sprawie
16 sty 16:02
ahu8: jeju, głowie się i głowie, a tu rach ciach i zrobione. Zrobię w ten sposób inne przykłady

Bardzo dziękuję!
16 sty 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
rach ciach ... ale zauważ, że każdy = kryje za sobą bardzo ważne przekształcenie, które
warto by było zapamiętać
16 sty 16:13
ahu8: Oczywiście, wzory mam w głowie, ale żeby je dobrze zastosować wtedy kiedy trzeba to już inna
bajka.
16 sty 16:17
PW: "Po szkolnemu" robią to tak:
2log35 = 5log32 ⇔ log3(2log35)=log3(5log32)
Uczniowie mówią: logarytmuję równość stronami. Profesor pyta:
− A wolno to tak?
Klasa znająca jego uczulenie odpowiada chórem:
− Wolno, bo logarytm jest funkcją różnowartościową! Z funkcją x2 to by nie przeszło!
− No dobrze.
W takim razie zadana równość jest równoważna równości
(log35)log32 = (log32)log35
− A co ty tu dziecko zrobiłaś?
− Wyciągnęłam potęgę przed logarytm.
− Ja ci wyciągnę. Mówi się, że korzystasz z twierdzenia o logarytmie potęgi. Ale dobrze.
Równości są równoważne, a ta ostatnie jest prawdziwa, więc i prawdziwa była badana równość.
16 sty 16:38
Eta:
Można też tak:
log35=x to 5=3x
L= 2x , to P= (3x)log32= 3log32x= 2x to: L=P
zatem 2log35= 5log32
ogólnie:
alogbc= clogba
16 sty 19:48