Kangur
''': W odpowiedziach do jednego z zadań z kangurka pojawia się
1+2+...+(n+1)=(n+1)(n+2)2
Chciałabym spytać skąd wzięło się to z prawej strony.
Czy to jest przekształcenie tego z lewej?
Jeśl nie, to podaję treść zadania:
W konkursie matematycznym uczestniczyło 55 uczniów. Jurorzy sprawdzający zadania stawiali przy
każdym poprawnie rozwiązanym zadaniu znak "+", przy każdym niepoprawnie rozwiązanym zadaniu
znak "−", a znak "0", gdy uczestnik zadanie pominął. Po zakończeniu konkursu okazało się, że
każde dwie prace różnią się liczbą znaków "+" lub liczbą znaków "−". Jaka jest najmniejsza
liczba zadań, przy której jest to możliwe?
16 sty 14:46
Janek191: n*(n + 1)
1 + 2 + 3 + ... + n = −−−−−−−−−−
2
zatem ( n + 1)*( n + 2)
1 + 2 + 3 + ... + n + ( n + 1) = −−−−−−−−−−−−
2
16 sty 15:15
Skipper:
... chyba troszkę nie tak ...
| | a1+an | |
Pojawiło się bo suma n wyrazów ciągu arytmetycznego Sn= |
| n
|
| | 2 | |
16 sty 15:20
PW: Jeżeli wiesz, skąd w rozwiązaniu pojawiła się liczba
1+2+3+...+n+(n+1)
jako liczba wszystkich możliwych wyników oceniania, to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: tak
prawa strona to suma tego co po lewej, jest to wzór na sumę wszystkich wyrazów ciągu
arytmetycznego:
dodaje się pierwszy i ostatni wyraz, dzieli tę sumę przez 2 i mnoży przez liczbę wyrazów, stąd
| | 1+(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
|
| .(n+1) = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 15:57