pochodna tg10x^2^2
norbi: umie kots policzyc dobrze pochodna (tg10x)2x
ten tanges jest do potegi 2x ale cos mi nie chce wskoczyc potega potegi
najbardziej mi chodzi o to poprawne rozpisanie tego 2x przez logarytm e
16 sty 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
w sensie
(tg 10x)
(2x)
16 sty 14:43
norbi: tak
16 sty 15:16
PW: Obliczyć pochodną logarytmu tego paskudztwa
16 sty 15:22
b.: > umie kots policzyc (...)
no to teraz się chwalimy: ja umiem
16 sty 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
(f(x)
g(x))' = // wzór ogólny bez wyprowadzenia // =
| | g(x)*f'(x) | |
= f(x)g(x) *(g'(x)*ln (f(x)) + |
| ) |
| | f(x) | |
16 sty 16:08
Mila: f(x)=(tg(10x))
2x przekształcamy wzór do postaci
f(x)=e
ln(tg(10x))2x=e
2x *ln(tg(10x)) [wzór a
b=e
lnab=e
b*lna]
(e
2x *ln(tg(10x)))'=
| | 1 | | 10 | |
=e2x *ln(tg(10x)) *(2x*ln2*ln(tg(10x)+2x* |
| * |
| )= |
| | tg(10x) | | cos2(10x) | |
| | 10*2x | |
=(tg(10x))2x *(2x*ln2*ln(tg(10x)+ |
| ) |
| | (cos2(10x)tg(10x) | |
16 sty 16:45