stereometria prosze o pomoc !
ONA :):
Hej czy ktos potrafi zrobic te zadania

? PROSZE O POMOC
Zadanie 1
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego sa nachylone do podstawy pod kątem 60
stopni, a krawędź podstawy ma długość 2. Jaka wysokość ma ten ostrosłup?
Zadanie 2
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 10 a kat miedzy jego
przeciwległymi ścianami bocznymi ma miarę 60 stopni . Oblicz wysokość tego ostrosłupa Zadanie3
Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma wszystkie krawędzie o równych długościach . Oblicz miarę
miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi.
zadanie 4
Podstawa ostrosłupa jest prostokąt o bokach o długości 1 i √3. Wszystkie krawędzie boczne tego
ostrosłupa mają jednakowe długosci , a przeciwległe większe ściany boczne są prostopadłe.
Znajdź miarę kąta nachylenia mniejszych ścian bocznych do podstawy ostrosłupa.
z góry dziekuje
16 sty 14:34
Skipper:
Ona ... zmienną jest ... i ma wiele "imion" ... między innymi
uczeń −

po co spamujesz

?
16 sty 14:36
ONA :): ej nie tylko ja mam ksiazke do matematyki z GWO
16 sty 15:12
kylo1303: a chociaz probowales te zadania rozwiazac? Przy dobrym rysunku wszystko ladnie widac
16 sty 15:14
ONA :): jakie "próbowałes" nie jestem chłopakiem
16 sty 15:15
Skipper:
... i nie tylko TY masz identyczny styl pisania ... i nie tylko Ty masz identyczne IP ... −
16 sty 15:15
kylo1303: przepraszam, probowałAŚ , nie zwracam uwagi na nazwy uzytkownikow chyba ze
zamierzam im pomoc na dluzsza mete

co nie zmienia istoty mojego pytania
16 sty 15:16
ONA :): Skipper: to nie znaczy ze masz mnie tutaj o cos oskarzac i obrazac
16 sty 15:18
ONA :): okej nie gniewam sie, nienawidze stereometii probowałam zrobic no i 1 i 2 mam ale reszty juz
nie
16 sty 15:19
Skipper:
... ktoś Cię tu obraża

? ... to raczej Ty obrażasz nasz intelekt ...
16 sty 15:22
ONA :): daruj sobie okej. nie zamierzasz pomoc to prosze nie komentuj
16 sty 15:24
kylo1303: no to tak rozpisze ci mniej wiecej zadanie 4, ale bardziej slownie, co mozna zrobic:
1. masz boki prostokata, mozesz policzyc wiec praktycznie wszytsko (przekatne, polowa wysokosci
itd)
2. Wiesz ze krawedzie boczne sa rownej dlugosci, wiec sa tam trojakty rownoramienne.
3. Dwie wieksze sciany boczne sa prostopadle. Wynika z tego ze jak poprowadzisz ich wysokosci
to powstanie ci trojkat prostokatny rownoramienny, o bokach h,h,1 (gdzie h to wysokosc
wiekszej sciany bocznej).
4. Majac h i √3 oraz wiedzac ze duze trojkaty sa rownoramienne mozesz policzyc ramiona. Znasz
juz dlugosc krawedzi bocznych.
5. Teraz korzystasz z f. trygonometrycznych zeby policzyc nachylenie
16 sty 15:25
ONA :): tutaj moze wejsc kazdy i miec taki nick jak ja wiec daj mi juz spokoj
16 sty 15:25
ONA :): kylo1303: dziekuje Ci bardzoooo
16 sty 15:26
16 sty 15:26
kylo1303: nie dziekuj tylko sprobuj to policzyc i napisz czy ci wyszlo
16 sty 15:26
ONA :): Skipper: mi pomagałes

?
nie jestem zadnym uczniem nie mam takiego nicku a ksiazke do matematyki z GWO ,moze miec kazdy
zreszta juz o tym pisałam
16 sty 15:37
16 sty 15:50
Janek191:
z.1
α = 60o
a = r = 2
Mamy
h1 − wysokość trójkąta równobocznego o boku a = 2
więc
h1 = a √3/2 = 2 √3/2 = √3
oraz
h2 − wysokość trójkąta równoramiennego − ściany bocznej ostrosłupa
zatem
h1 / h2 = cos α = cos 60o = 1/2
więc
√3/ h2 = 1/2 => h2 = 2 √3
h − wysokość ostrosłupa
Z tw. Pitagorasa mamy
h2 = h12 + h22
czyli
h2 = ( √3 )2 + ( 2 √3 )2 = 3 + 12 = 15
Mamy
Odp.
h = √15
==============
16 sty 16:41