Iloczyn kartezjański ilustracja graficzna, pomocy !
Monikaaa: Polecenie w prostokątnym uk. współrzędnych OXY przedstawić iloczyn kartezjański AxB
a). A= {−1,4} B=(−2,1) Tu mamy zbior i przedzial więc nie moge tych liczb poprostu ze sobą
zestawić ? czy moge ? i jak to narysowac ?
b). A= (0,3] B = (1,2) u [3,6] a to jak przedstawic na uk ?
Niech mi ktos to wytlumaczy ? kiedy rysujemy ciągła linie kiedy przerywaną ? wiem ze to zależy
od
przedziału, czy jest domknięty czy otwarty, ale co jeśli jest {} zbior ? jak to rysowac ?
16 sty 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) możesz
iloczynem kartezjańskim {a}x(b,c) będzie: ((a,b)

a,c)) czyli odcinek na płaszczyźnie
U Ciebie zbiór nie jest jedno elementowy tylko dwu ... więc co będzie obrazem tego iloczynu
16 sty 14:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
przerywana linia ... gdy wyrazy na danej linii NIE NALEŻĄ do obrazu np. (3,4]x[2,3] to będzie
kwadrat, gdzie lewy bok będzie przerywaną linią nakreślony
16 sty 14:31