wzór ciągu
maryla: Na podstawie wartości kilku początkowych wyrazów ciągu znaleźć wzór ogólny (rekurencyjne
postacie są dopuszczalne)
(an)= (−2, 4, −6, 16, −10, 64, −14, 256, −18...)
16 sty 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... wyrazy nieparzyste to:
−2, −6, −10, −14, −18, ... a więc ... jaki będzie wzór ogólny na te wyrazy (pamiętaj że to są
wyrazy 1,3,5,7,9,...)
natomiast wyrazy parzyste to:
4, 16=4
2, 64=4
3, 256=4
4, ... a więc jaki będzie dla nich wzór
16 sty 14:25
maryla: −4n+2
4n−1
?
16 sty 14:42