obliczanie sumy f. trygonometrycznych
Łukasz: sin43◯*cos47◯+sin47◯*cos43◯
16 sty 14:19
jjan:
16 sty 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że: 43+47 = 90
więc cos(47) = cos(90−47) = ... wzory redukcyjne się klaniają
analogicznie sin(47) = sin(90−47) = ....
16 sty 14:22
Łukasz: okej, zrobiłam to w inny sposób, tzn. zaieniłam to na sin(α+β), ale dziękuję : )
16 sty 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm 'zrobił
am"

ciekawe
16 sty 14:41
Łukasz: a mam jeszcze taki przykład
sin15*sin75
i zrobiłem w taki sposób, jak Ty pokazałeś wyżej, czyli
sin(90−75)*sin(90−15)
skorzystałem ze wzorów i wychodzi cos75*cos15, ale nie wiem co dalej, bo nic mi to właściwie
nie dało..
16 sty 14:45
Łukasz: aa, pomyłka

zrobiłEM : D
16 sty 14:45
Janek191:
sin 75 = sin ( 90 − 15) = cos 15
więc
sin 15 * sin 75 = sin 15 *cos 15 = 0,5 *2 *sin 15 *cos 15 = 0,5 *sin 30 =
= 0,5 *0,5 = 0,25 = 1/4
=======================
16 sty 15:20