.
Miska: | | x2 | |
Jezeli badam wklęsłość i wypukłość funkcji f(x) = |
| i wychodzi mi |
| | x2−4 | |
| | 24x2+32 | |
f''(x) = |
| tzn. że f''(x) > 0 dla x∊ R \{−2,2} |
| | (x2−4)3 | |
czyli funkcja jest wypukła w całej swojej dziedzinie i nie ma punktów przegięcia ?
16 sty 14:12
Miska:
16 sty 14:32
kylo1303: Niestety nie (mianownik tez wplywa na znak), jak badasz znak to zapisz sobie w tej formie:
(24x2+32)* (x−2)3 * (x+2)3 i narysuj pomocniczy wykres tego wielomianu (wezykiem)
16 sty 14:34
Miska: czyli wypukła dla x∊(−∞,−2) u (2,+∞)
i wklęsła dla x∊(−2,2)
?
16 sty 14:41
Miska: hm ?
16 sty 14:58
kylo1303: tak, mozesz powyznaczac punkty przegiecia jesli takie jest polecenie
16 sty 15:01
Miska: a w jaki sposób mogę znaleźć punkty przegięcia
Nie ma takiego x dla którego f''(x) = 0
to chyba nie ma punktów przegięcia... hm ?
16 sty 15:03
kylo1303: no tak, patrzylem na to co sam napisalem zapominajac ze tam byl ulamek xD
16 sty 15:08
Miska: okej, dziękuję !
16 sty 15:18