Proszę o pomoc w wyznaczeniu sumy zbioru
POL: Wyznaczyć zbiór G ∪ H , jeżeli G = A x B i H = C x D A = { 1,2,3,4} i B = {1,2,4,1}, C =
{1,3,6,9}, D = {1,4,6,8}
16 sty 13:06
camus: Elementami zbiorów G są po prostu wszystkie możliwe pary postacji (x,y), gdzie x∊A i y∊B.
Podobnie dla H. G∪H to po prostu wszystkie pary z G i H.
Dla jasności:
G={(1,1),(1,2),(1,4),(2,1),(2,2),(2,4),(3,1),(3,2),(3,4),(4,1),(4,2),(4,4)}
H=podobnie
G∪H −wszystkie z G plus te z H, które się nie powtarzają z tymi z G.
16 sty 13:14