:)
Miska: Może ktoś zobaczyć czy dobrze rozwiązałam ? Będę wdzięczna !

Zbadaj wklęsłość, wypukłość, punkty przegięcia.
f(x) x
3+3x
2−9x−2
Rozwiązanie
f''(x) = 6x+6
f''(x) = 0 ⇔ x = −1
f''(x) > 0 ⇔ x > −1 −> f. wypukła dla x ∊ (−1,
∞)
f''(x) <0 ⇔ x < −1 −> f. wklęsła dla x ∊ (−
∞, −1)
Punkt −1 jest punktem przegięcia
Dobrze ?
16 sty 13:00
Miska:
16 sty 13:08
Miska: ?
16 sty 13:15
camus: Tak, zrobiłaś to dobrze
16 sty 13:19
Patronus: Dobrze
16 sty 13:20
Miska:
a pomożecie mi w wyznaczeniu asymptot dla funkcji

f(x) = x
2 e
−x
16 sty 13:22
camus: 1)Brak asymptoty pionowej, gdyż f(x) jest określona na całym ℛ
2) Sprawdzamy asymptote ukośną i poziomą
x−>
∞
| | f(x) | | x2e−x | | x | |
a = lim |
| =lim |
| = lim xe−x= lim |
| −>l'Hospital −> lim |
| | x | | x | | ex | |
| | x2 | | x | | 1 | |
b = lim f(x)−ax = lim |
| −>l'Hospital −> lim |
| −> l'Hospital −> lim |
| |
| | ex | | ex | | ex | |
= 0
dla x−>−
∞ wyniki będą takie same
y=0 − granica pozioma funkcji f(x)
16 sty 13:31
camus: Miałem na myśli: "y=0 − asymptota pozioma funkcji f(x)"
16 sty 13:39
Miska: czy asymptota pozioma jest na pewno obustronna ?
16 sty 14:17
Miska:
16 sty 14:21
Miska:
16 sty 14:43
Miska:
16 sty 15:03
kylo1303: chyba nie, policz najlepiej to sie przekonasz xD
16 sty 15:07
Miska: policzyłam i mi wychodzi, że lim x−> −∞ x2e−x = ∞
więc mamy asymptotę poziomą prawostronną tylko
zgadza się ?
16 sty 15:19