wielomiany
Kkkk: znajdz miejsca zerowe:
4x3−3x−4=0
16 sty 12:53
16 sty 13:25
Patronus: Pogrzebałem i możesz spróbować policzyć to wzorami Cardano.
Ja mimo wszystko wymiekam − za dużo liczenia szczególnie że siedzę w pracy
16 sty 13:46
ICSP: policzę jak tylko skończę robić całki. Została mi ostatnia więc zajmie mi ona jakieś 30 − 45
min
16 sty 13:48
ICSP: | | 3 | |
4x3 − 3x − 4 = 0 ⇒ x3 − |
| x − 1 = 0 |
| | 4 | |
x = u + v i mam :
u
3 + v
3 = 1
są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3 . Ma zatem równanie
kwadratowe :
| | 8 ± 2√15 | | 32 ± 8√15 | |
z = |
| = |
| |
| | 16 | | 64 | |
i mam że jedyne rzeczywiste rozwiązanie tego równania ma postać :
| | 1 | |
x = 3√u3 + 3√v3 = |
| (3√ 32 + 8√15 + 3√ 32 − 8√15) |
| | 4 | |
16 sty 14:19