zadania
zadanie: wyznacz zbior wszystkich srodkow cieciw paraboli o rownaniu y=x2 przechodzacych przez punkt
A(0,2)
16 sty 12:48
zadanie: ?
16 sty 13:08
MQ: Pęk prostych:
y−2=ax
podstawiasz do r. paraboli:
ax+2=x2
Δ wychodzi a2+8, więc zawsze >0 stąd warunek na a: a∊R
Liczysz x1 i x2 a potem średnią z nich −−− dostajesz wsp. x−ową środka cięciwy
albo bezpośrednio ze wzoru Viete'a
w każdym razie powinno ci wyjść xs=a
podstawiasz a do równania prostej i dostajesz równanie na ys
powinno ci wyjść:
ys=a2+2, czyli w końcu:
ys=xs2+2
czyli zbiór punktów to parabola y=x2+2
16 sty 13:15
zadanie: w odp. jest y=2x2+2
16 sty 14:46
zadanie: jak wyglada do tego rysunek? te cieciwy?
16 sty 15:19
zadanie: ?
16 sty 15:41
MQ: Fakt, pomyłka, ale...
wg mnie:
xs=a/2
ys=a2/2+2
16 sty 16:09
zadanie: a rysunek jakby wygladal z tymi cieciwami?
16 sty 16:29
Mila:

y=x
2
y=ax+2 Równanie prostej przechodzącej przez (0;2) i przecinającej parabolę w dwóch punktach.
A=(x
1;ax
1+2)
B=(x
2;ax
2+2)
| | x1+x2 | | ax1+2+ax2+2 | | x1+x2 | | a(x1+x2)+4 | |
S=( |
| ; |
| =( |
| ; |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x1+x2 | | a(x1+x2) | |
S=( |
| ; |
| +2) |
| | 2 | | 2 | |
A i B punkty przecięcia paraboli i prostej
x
2=ax+2⇔
x
2−ax−2=0
Δ=a
2+8>0 równanie ma 2 rozwiązania dla a∊R
x
1+x
2=a
w takim razie
| | a | | a*a | | a | | a2 | |
S=( |
| ; |
| +2)=( |
| ; |
| +2}) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a | | a2 | | 4x2 | |
przyjmując x= |
| ⇒a=2x to y= |
| +2= |
| +2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
y=2x
2+2 wykres niebieski.
16 sty 19:13
Mila: ?
16 sty 19:41