Witam mam problem z czterema zadaniami za ktore kompletnie nie wiem jak sie zabrać. byłbym
wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi pomóc.
1. Platforma wiertnicza jest zakotwiczona na morzu 10km od brzegu. Ropa z tej platformy będzie
dostarczana rurociągiem do rafinerii położonej nad brzegiem morza 16 km od pkt brzegu
najbliższego platformie. Koszt ułożenia 1km rurociągu na dnie morza wynosi 200 000 euro, a na
lądzie 100 000 euro. Do którego miejsca na brzegu należy doprowadzić rurociąg aby koszt jego
budowy był najmniejszy ?
2. Kropla deszczu spada pod wpływem siły cięzkości (pomijając opór powietrza). W czasie spadku
kropla paruje w ten sposób że jej masa zmniejsza się proporcjonalnie do upływu czasu. Wiadomo
że po 5 sekundach wyparowała połowa jej masy. Po ilu sekundach energia kinetyczna kropli
będzie największa ?
3.Prostopadłościenny kontener ma mieć pojemność 22,50m3 i kwadratową podłogę. Koszt 1 m2
blachy potrzebnej do wykonania jego podłogi i pokrywy wynosi 20zł, a ścian bocznych − 30zł.
Jakie powinny być wymiary kontenera aby koszt jego budowy był najmniejszy ?
4. Jakie powinny być wymiary a,b, prostokątnego pola powierzchni S, którego jedynym naturalnym
bokiem jest brzeg rzeki aby na jego ogrodzie zużyć jak najmniej siatki ?
ale nie wiemy jak je tu użyć
Minimalizujesz funkcję:
| S | ||
Prawie obwód = 2a+b ... gdzie wiesz, że a*b = S ... S−dana .... czyli b = | ||
| a |
| S | ||
Prawie obwód = 2a+ | ||
| a |
| 22,5 | ||
V = a2*b = 22,50 ⇔ b = | ||
| a2 |
| 22,5 | ||
Koszt = 2*a2*20 + 4*a*b*30 = 40a2 + 120* | ||
| a |
)