matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nie wiem jak to zrobić
Edwardo:
Poratuje ktoś wyliczeniem tej całki bo nie wiem jak się za to zabrać.
dx
∫
1+tgx
16 sty 12:14
anmario:
sinx
sin
2
x
1+tgx = t ⇒tgx = t − 1 ⇒
= t −1 ⇒
= (t −1)
2
⇒
cosx
cos
2
x
1 − cos
2
x
1
1
= (t − 1)
2
⇒
− 1 = (t − 1)
2
⇒
= (t − 1)
2
+1
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
1
dx =
dt = ((t − 1)
2
+1)dt
cos
2
t
dx
(t − 1)
2
+1
∫
= ∫
dt
1+tgx
t
16 sty 14:40