Ekstrema
Miska: HEj
| | (x−2)2 | |
Może ktoś sprawdzić czy dobrze wyznaczyłam ekstrema lokalne funkcji f(x) = |
| |
| | x | |
Rozwiązanie:
D: x∊R \ {0}
| | x2−4x+4 | | (2x−4)x−(x2−4x+4) | | x2−4 | |
f'(x) = ( |
| ) ' = |
| = |
| |
| | x | | x2 | | x2 | |
| | x2−4 | |
f'(x) = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ x2 −4 = 0 ⇔ x=2 v x=−2 |
| | x2 | |
w tym miejscu zrobiłam tabelkę z f'(x) i f(x) i z przedziałami
i wyszło mi
Maksimum lokalne f(−2) = −8
Minimum lokalne f(2) =0
Dobre wyniki ? Czy może być taka odpowiedź ?
Bardzo dziękuję z góry za sprawdzenie
16 sty 12:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
oczywiście, że może ... pamiętaj że są t ekstrema 'lokalne'

a nie globalne
16 sty 12:12
Miska: racja, dziękuję
16 sty 12:15
Miska: a podpowiesz jak obliczyć taką granicę
lim x→∞ (x(xe−x−1))
16 sty 12:18
Miska: Proszę
16 sty 12:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
x*(xe
−x −1) = x
2e
−x − x
16 sty 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
taką chcesz
16 sty 12:31
Miska: tak
16 sty 12:33