Szybka całka
DS: http://imgur.com/s1o4q
Wielka prośba−wytłumaczy ktoś w miarę łopatologicznie co zrobić dalej? Nie jestem w stanie
policzyć drugiej całki z tego rozkładu stosując sie do schematu całek wymiernych z e−trapezu,
a tego wyjaśnienia nie rozumiem do końca.
Z góry dzięki za pomoc!
16 sty 11:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3x2+6x+8 | | x2+4x+8 + 2x2+2x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x3+4x2+8x | | x(x2+4x+8) | |
| | 1 | | 2x+2 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x | | x2+4x+8 | |
tą część rozumiesz

okey ... (x
2+4x+8)' = 2x + 4 = 2x + 0x + 4 + 4
stąd:
| | 2x+2 | | 2x + 4 +4 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x2+4x+8 | | x2+4x+8 | |
| | 2x+4 | | 4 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = // t= x2+4x+8 // = |
| | x2+4x+8 | | x2+4x+8 | |
| | dt | | 4 | |
= ∫ |
| + ∫ |
| dx |
| | t | | x2+4x+8 | |
ta część jest jasna

no to dalej
| | (x+2)2 | | x+2 | |
x2+4x+8 = (x+2)2 + 4 = 4*( |
| + 1) = 4*(( |
| )2 + 1) |
| | 4 | | 2 | |
czyli:
| | 4 | | 4 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ... |
| | x2+4x+8 | | | | | |
16 sty 12:01
DS: skad (x2+4x+8)' = 2x + 4 = 2x + 0x + 4 + 4? poza tym, wszystko jasne, dzieki!
16 sty 12:43