.
LOLA: Czy licząc x2=0 mam jeden pierwiastek równy x=0 , dwa pierwiastki równe 0 czy w ogóle nie mam
pierwiastków
16 sty 10:37
LOLA:
16 sty 10:42
OLKA: Masz 2 pierwiastki równe 0
16 sty 10:42
OLKA: tzn. 0 jest pierwiastkiem drugiego stopnia
16 sty 10:43
LOLA: co znaczy ze jest pierwiastkiem drugiego stopnia? moze powiem skad to pytanie. licząc
pierwiastki x2(x−1) mam x=1 x=0 i x=0 tak? czyli rysujac funkcje odbija mi się w 0 tak?
16 sty 10:44
ZK: x2=0 to x=0
a np x2=4 to x=2 lub x=−2 bo (−2)2=4
a np x2=−9 nie ma rozwiazan bo kwadrat liczby nie moze byc liczba ujemna
16 sty 10:46
OLKA: dokładnie, w 0 się odbija
16 sty 10:47
LOLA: czyli nie odbija mi się? To jakie będą przedziały wklęsłości i wypukłości? Bo to jest pochodna?
w odpowiedzi mam wypukła (−1,∞) wklęsła (−∞,−1) pkt przegięcia x=1
16 sty 10:49
LOLA: to skoro się odbija to czemu przedziały w odpowiedzi nie uwzględniają 0?
16 sty 10:49
OLKA: Podaj treść zadania
16 sty 10:54
LOLA: wyznacz przedziały wklęsłości wypukłości pkt przegięcia
f(x)3x5 − 5x4 + 3x −2
druga pochodna x2(x−1)
16 sty 10:57
LOLA:
16 sty 11:02
OLKA: f'(x) = 15x4−20x3+3
f''(x) = 60x3 − 60x2
60x3 − 60x2 = 0
x3 − x2 = 0
x2(x−1)=0 ⇒ x=0 lub x=1
f''>0 to f jest wypukła
f''<0 to f jest wklęsła
x2(x−1)>0 ⇒ x∊ (1, +∞)
x2(x−1)<0 ⇒ x∊ (−∞, 1) \ {0}
punkt przegięcia 1
16 sty 11:03
LOLA: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bo jest < a nie≤ jaaaasne jeeeeju dzięki
16 sty 11:06