geometria analityczna , proszę o pomoc
matem: Witam ma wielki problem z rozwiązaniem dwóch zadań z geometrii analitycznej dopiero zaczynam
ten dział realizować więc prosiłbym o omówienie krok po kroku jak zrobić te zadania bo w ogóle
sobie z nimi nie radze :
zad 1
Znajdź równanie prostej k przechodzącej przez punkt P(2,5) , która ogranicza wraz z dodatnimi
pół osiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym 36.
zad 2
w prostokącie ABCD dane są : wierzchołek C(−2,2) i wektor AB =[3,3]. Wyznacz równania prostych
, zawierających przekątne tego prostokąta , jeśli wiadomo że wierzchołek A należy do prostej o
równaniu x−2y=0
16 sty 09:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
krok 1 ... rusynek układu współrzędnych i zaznaczymy punkt P
krok 2 ... zauważamy, że trójkąt będzie trójkątem prostokątnym

... a prosta będzie
przechodziła przez punkty:
S=(x
1,0) oraz W=(0,y
2)
| | x1*y2 | |
krok 3 ... w takim razie |
| = PΔ = 36 |
| | 2 | |
krok 4 ... ogólny wzór prostej: y=ax+b
krok 5 ...
podstawiasz punkt S, W i P:
0 = a*x
1 + b
y
2 = 0 + b
5 = a*2 + b
oraz:
| x1*y2 | |
| = 36 <−−− ograniczenie pola |
| 2 | |
masz układ czterech równań z czteroma niewiadomymi ... rozwiąż
16 sty 11:24
matem: aha to to pierwsze zadanie już rozumiem to sobie juz rozwiąże a mógłbyś mi też tak jasno
wytłumaczyć zadanie drugie w tych krokach najlepiej bo wtedy wiem co należy najpierw zrobić
16 sty 15:29
Mila:

2) AB =[3,3]
DC
→=AB
→(boki przeciwległe równe i równoległe)
C=(−2;2)→T[−3;−3]→D=(−2+(−3);2−3)=(−5;−1)
| | 1 | |
wektor DA → =[x+5; |
| x+1] |
| | 2 | |
Iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy 0.
x=−4
A=(−4;−2)
punkt B otrzymasz przesuwając A o wektor AB=[3,3]
A=(−4;−2)→T[3;3]=B=(−1;1)
mając wierzchołki możesz pisać równania prostych
AC i DB
Czy umiesz pisać równania prostych?
16 sty 16:13
matem: no jeszcze nie umiem pisać tych równań prostych jak sie ma dwa punkty ale właśnie chciałem się
spytać czy nie można sprawdzić podstawiając pod równanie kierunkowe y=ax+b czy musi być to
ogólne Ax +By+C=0 ? I czy w ogóle jest jakaś różnica czy korzystam z równania na ogólną prostą
czy z równania kierunkowego? Bo z tego co wiem to tam jakiś wzorek był na prostą przez którą
przechodzą dwa punkty no i właśnie nie wiem czym to sie różni czy podstawie do ogólnej czy do
kierunkowej postaci prostej
16 sty 17:04
Mila:

Wybierasz dowolną postać.( to co lepiej Ci się liczy)
Ja myślę, że łatwiej Ci będzie r. kierunkowe.
Ja robię tak:
prosta AC:
A=(−4;−2); C=(−2;2)
y=ax+b
podstawiam wsp.punktów
−2=−4a+b
2=−2a+b odejmuję stronami
−4=−2a⇔a=2 podstawiam 2=−2*2+b⇔b=6 (patrzę czy prosta AC przecina oś y w p.6 , to taka
samokontrola,)
AC: y=2x+6
16 sty 17:48
matem: aha wielkie dzięki
16 sty 20:15
matem: a jest jakiś inny sposób zrobienia zadania 1?
16 sty 20:27
Mila:

Szkic
y=ax+b
5=2a+b⇔b=5−2a
a<0 i b>0
y=ax+5−2a
x
0 − miejsce zerowe funkcji y=ax+5−2a
ax+5−2a=0
ax=2a−5
zał.a<0 ⇔5−2a≥0 równanie możemy zapisać
(2a−5)(5−2a)=72a
rozwiąż
| | 1 | |
b=5−2a=5−2*(− |
| )=6 lub b=5−2*(−12,5)=30 |
| | 2 | |
proste
| | 1 | |
y=− |
| x+6 lub y=−12,5x+30 |
| | 2 | |
sprawdź czy pole równe 36.
16 sty 21:38