..
Edu: Mam problem z liczeniem największej i najmniejszej wartości funkcji w przedziałach, czy mógłby
mi ktoś to troche objaśnić?
16 sty 09:13
Aga1.: Podaj przykład, czy masz na myśli funkcję kwadratową, czy trzeba zastosować pochodne?
16 sty 09:21
Edu: zadanie z pochodnych:
| | 1 | | 5 | |
a) |
| x3 − |
| x2 + 4x x∊<0,3> |
| | 3 | | 2 | |
16 sty 09:28
Edu: | | 3 | |
w b przedziały zamknięte x∊<−2, |
| > |
| | 2 | |
16 sty 09:32
Aga1.: 1. Oblicz pochodną tej funkcji.
16 sty 09:34
Aga1.:
16 sty 09:37
Edu: pochdna a) x2 − 5x + 4 pochodna b) 5x4 − 5
16 sty 09:41
Aga1.: Ok.
Teraz pochodną przyrównaj do 0 i oblicz miejsca zerowe pochodnej.
Czyli rozwiąż równanie
a)x2−5x+4=0 i b podobnie.
16 sty 09:49
Edu: a) x1 = 1 x2 = 4
i ja bym policzył f(0) i f(p) p=2,5 ale w odpowiedzi jest ze f(0)i f(3)
patrzac największą i najmniejszą wartość to patrze na wykresie f(x) − wielomianu czy f'(x) −
f.kwadratowej ?
16 sty 09:51
Mila:
Witaj
Aga.
16 sty 09:56
Edu:
16 sty 10:02
Aga1.: Nie, funkcja f może przyjąć najmniejszą lub największą wartość tylko w punktach, gdzie pochodna
równa się 0 lub na krańcach przedziału.
liczysz (podstawiasz do podanego wzoru)
f(0)=
f(3)=
i f(1)=
Nie liczysz f(4), bo 4∉<0,3>
16 sty 10:04
Aga1.: Witaj Mila.
16 sty 10:06
Edu: ahaa, czyli msuze policzy wszystkie podane punkty w przedziale i wtedy zobaczyc który jest
maksimum i minimum tak? a co z tym p ?
16 sty 10:07
Aga1.: Tak,p liczysz przy funkcji kwadratowej i wówczas nie bawisz się w pochodną.
16 sty 10:10
Edu: jak bede miał np f(x) = x2 + 3 − 2 nie musze liczyc pochodnej?
16 sty 10:13
Mila: Edu, popatrz na wykres Agi , to jest wykres f(x).
| | 5 | |
największa wartość dla x=1 (f(1)=1 |
| ) maksimum lokalne ( pochodna równa 0) |
| | 6 | |
najmniejsza − liczysz na końcach przedziału
f(0)=0
f(3)=−1,5 (sprawdź rachunek)
16 sty 10:16
Edu: ok, proszę pomóż mi jeszcze w b, tam robię tak
f'(x" = 5x4 − 5 = 5(x4 − 1)
x=1 x=1 x= −1 x= −1 dobrze wyliczam pierwiastki?
16 sty 10:19
Aga1.: x4−1=0
(x2−1)(x2+1)=0
x2−1=0 v x2+1=0 ( nie ma rozwiązań.
x=1 v x=−1
16 sty 10:23
Edu: nie ma rozwiązań dlatego ze x2 nie może być ujemny tak?
16 sty 10:25
Edu: tak?
16 sty 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
16 sty 11:16
Edu: ok dzięki
16 sty 11:18