parametr m
jaaam: Jak to rozwiązać w zależności od parametru m/

? Pliiss
x
2+2mx+m
2+3m+1=0
16 sty 01:26
ICSP:
16 sty 01:31
jaaam:
16 sty 01:35
ICSP: jakie polecenie taka odpowiedź.
Nie widzę tu żadnego sensownego polecenia.
16 sty 01:37
jaaam: takie mam w książce, sorki
16 sty 01:38
ICSP: dokładnie takie ?
16 sty 01:39
jaaam: dokładnie:
Rozwiąż w zależności od parametru m równanie: x2+2mx+m2+3m+1=0.
Znaczące zmiany? Nie sądzę..
16 sty 01:42
ICSP: no to strzelam ze chodzi o to :
x
2 + 2mx + m
2 + 3m + 1 = 0
Δ = 4m
2 − 4m
2 − 12m − 4 = 4(−3m−1)
| | 1 | |
1o Δ > 0 ⇒ −3m−1 > 0 ⇒ m < − |
| |
| | 3 | |
√Δ = 2
√−3m − 1
x = −m ±
√−3m − 1
x = −m
brak rozwiązań.
16 sty 01:46
ICSP: | | 1 | |
w drugim przypadku możesz napisać że x = |
| |
| | 3 | |
16 sty 01:46
jaaam: dzieki wielkie
16 sty 01:49