reguła de l'hospitala
marion: Rozwiąż, stosując regułę De L'Hospitala:
| | π | | 1 | |
lim (x−> |
| ) (tgx) do potęgi |
| |
| | 2 | | | |
mam symbol nieoznaczony nieskończoność do nieskończoności zatem zamieniam na:
| | π | | lntgx | |
lim (x−> |
| ) |
| , ale tutaj mam symbol nieskończoność przez 0 i nie wiem co |
| | 2 | | | |
z tym zrobić...
proszę o jakąkolwiek wskazówkę! z góry dziękuję
16 sty 00:32
marion: podaję odpowiedź: e2
16 sty 00:33
marion: proszę, pomóżcie

!
16 sty 01:00
16 sty 01:10
ICSP: lim tg
1/(x − π/2 = lim e
(1/x−π/2) * ln tgx = ... e
a gdzie
| | 1 | | ln tgx | | 1 | |
a = lim ( |
| )* ln tgx = lim |
| ={[0/0] = lim |
| = |
| | | | | | cos2x | |
odp e
2
16 sty 01:21
marion: skoro x dąży do nieskończoności to tgx dąży również do nieskończoności...a ln z nieskończoności
to nieskończoność...dobrze rozumuję? wtedy mamy symbol nieskończoność/0...
?
16 sty 02:12
ICSP: | | π | |
ale napisałeś ze x → |
| jeśli się nie mylę ? |
| | 2 | |
16 sty 02:14
k: a tg π/2 dazy do nieskonczonosci
16 sty 02:21
marion: tak...
na jakiej podstawie wyszedł Ci symbol [0/0] ?
16 sty 02:22
ICSP: a może ja już lepiej pójdę spać

f(x) = (tgx)
1/1 −π/2
lim f(x) =
∞
lim f(x) = 0
| | π | |
granica prawostronna i lewostronna sa różne tak wiec granica w punkcji x = |
| nie |
| | 2 | |
istnieje.
16 sty 02:24
marion: o borze...nic już nie rozumiem...
i tak dziękuję

postaram się to rozkminić
16 sty 02:29