jak liczyc rownanie( kwadratowe?) gdy x mamy w potedze
pomocy: Jak obliczyc rownanie, jezeli x wystepuje jako potega ?
np. Mam zadanie dla jakiego k rownanie ma 2 rozne rozwiazania ?
(2k2+1)*9x − (k−1)2*3x − 8k
chce tylko wiedziec jak to rownanie trzeba rozpisac ?
wiem, ze 9 to 32 wiec cos w tym musi byc, ale i tak x zostanie w potedze, tak?
16 sty 00:04
Bobek: y=3x i podstaw
16 sty 00:07
Mila: (2k2+1)*(3x)2−(k−1)2*3x−8k=0
3x=t i t>0
(2k2+1)*t2−(k−1)2*t−8k=0
Warunki:
(2k2+1)≠0 i t1>0 i t2>0 i Δ>0
16 sty 00:24
sylwia: 92x+3=3√27
8 sty 10:14
Janek191:
9
2x+3 = 3
√27
(3
2)
2x + 3= 3*3
√3
3
2*2x + 6 = 3
2* 3
0,5
3
2*2x + 6 = 3
2,5
2*2
x + 6 = 2,5
2*2
x = − 3,5 / : 2
2
x = −1,75 − sprzeczność, bo 2
x > 0
Brak rozwiązań .
===============
Może powinno być :
9
2x+ 3 =3
√27
( 3
2}
2x + 3 = 3*3
√3
3
2*(2x + 3) = 3
2* 3
0,5
3
4x + 6 = 3
2,5
4x + 6 = 2,5
4x = −3,5 / : 4
===============
8 sty 11:52