rozwiąż rówananie
kasiaa:
15 sty 23:21
kasiaa: od czego zacząć? chociaż początek, prosze.
15 sty 23:25
kasiaa: 
!
15 sty 23:38
asdf: od poznania wzorów:
sin2x = sinx*cosx + sinx*cosx = 2sinxcosx
cos2x = cosx*cosx − sinx*sinx = cos2x − sin2x
15 sty 23:58
kasiaa: tyle akurat wiem. chodziło mi racej co mam zrobić żeby pozbyć się pierwiastka
16 sty 00:05
Mila: Inaczej.
| | π | | √2 | | A+B | | A−B | |
sin2x+sin( |
| −2x)= |
| ze wzoru [ sinA+sinB=2sin |
| *cos |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2x+π/2−2x | | 2x−pi/2+2x | | √2 | |
2sin |
| cos |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
2sin |
| *cos(2x− |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | √2 | | π | | √2 | |
2* |
| *cos(2x− |
| )= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | 1 | |
cos(2x− |
| )= |
| dokończ |
| | 4 | | 2 | |
16 sty 00:16
pigor: ..., lub np. tak :
sin2x+cos2x= 12√2 /:
√2 ⇔
12√2sin2x+
12cos2x=
12 ⇔
⇔ sin
14π*sin2x + cos
14π*cos2x=
12 ⇔
cos(2x−14π)=12 ⇔
⇔ 2x−
14π= ±
13π +2kπ ⇔
x= 18π±16π+kπ i k∊C . ...
16 sty 00:32