Wyrażenia algebraiczne (układ równań)
blabla: a + 4b + 9c + 16d = 72
4a + 9b + 16c + 25d = 96
9a + 16b + 25c + 36d = 124
a + b + c + d = ?
15 sty 22:37
Janek191:
Odp.
a + b + c + d = 10
==================
16 sty 09:52
Janek191:
a + 4b + 9c + 16d = 72 ⇒ a = 72 − 4b − 9c − 16d
4a + 9b + 16c +25d = 96
9a + 16b + 25c + 36d = 124
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4*(72 − 4b − 9c − 16 d) + 9b + 16c + 25 d = 96
9*( 72 − 4b − 9 c − 16 d) + 16b + 25c + 36 d = 124
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
288 − 16b − 36c − 64d + 9b + 16c + 25d = 96
648 − 36b − 81c − 144d + 16b + 25c +36d = 124
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−7b − 20c = 39d − 192 / * 20
−20b − 56c = 108d − 524 / * ( −7)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 140b − 400c = 780d − 3840
140b + 392c = − 756d + 3668
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
−8c = 24d − 172 / : ( − 8)
c = − 3d + 21,5
==============
− 7b − 20*( −3d +21,5) = 39d − 192
−7b + 60d − 430 = 39d − 192
−7b = − 21d + 238 / : ( − 7)
b = 3d − 34
===========
a = 72 − 4*( 3d − 34) − 9*( − 3d + 21,5) − 16d =
= 72 − 12d + 136 + 27d − 193,5 − 16d = 14,5 − d
a = 14,5 − d
==========
zatem
a + b + c + d = ( 14,5 − d) + (3d − 34) + ( −3d + 21,5) + d = 2
Odp.
a + b + c + d = 2
======================
Wcześniej się pomyliłem w liczeniu.
16 sty 12:15