wielomiany - wyznacz p i q i graniastoslup
milcia : czesc, mam dwa zadania z wielomianow, ktorych nie jestem w stanie rozgryzc.
1.dlugosci krawedzi podstawy prostopadloscianu o objetosci 20m3 sa mniejsze od jego wysokosci
x odpowiednio o 1m i 4m. wyznacz wymiary
2. wiadomo, ze (x2+px+q)(x+5)=x3+7x2+7−13. wyznacz p i q.
15 sty 22:30
Beti: 2. wymnóż wielomian po lewej stronie i porównaj współczynniki wielomianów po obu stronach
równania
15 sty 22:32
Beti: 1. x − wysokość
kr. podstawy: a = x − 1
b = x − 4
V = abx = 20
(x−1)(x−4)x = 20 −−> wymnóż i rozwiąż
15 sty 22:34
milcia : dziekuje

w pierwszym x1=1 x2=2
z kolei w drugim sie gubie, bo kazdy wyraz jest inny...
16 sty 17:31
milcia : edit, pierwsze zrobilam zle.
16 sty 17:33
milcia : dobra, jednak w pierwszym wyliczylam te x z delty, ale ktory jest wysokoscia?
16 sty 17:36