Potęgi i te sprawy
Pankracy: Przedstaw liczbę w postaci am, gdzie m jest liczbą całkowitą :
0.01 * 16 * 54
Uprość wyrażenie tak, aby nie występowały w nim potęgi o ujemnych wykładnikach :
(a2b)−1 : (a3b)a3b−2
15 sty 22:21
Beti:
| | 1 | |
1) 0,01 = |
| = 10−2 = (2*5)−2 = 2−2*5−2 |
| | 100 | |
16 = 2
4
zastosuj prawo mnożenia potęg o tej samej podstawie
15 sty 22:24
Pankracy: Z tego pierwszego powinienem dojść do 102 tylko za nic mi to nie wychodzi
15 sty 22:30
Beti:
1) 2
−2*5
−2*2
4*5
4 = 2
2*5
2 = (2*5)
2 = 10
2 i wyszło
15 sty 22:37