Martyna: Dane są dwa okręgi o(A, r1), o(B, r2) takie, że:
a) r1=3k+1, r2=2k+3, IABI=6k-3
b)r1=k+1, r2=2k-2, IABI=4k-4
Określ położenie okręgów w zależności od parametru k.
25 sie 13:22
fuuchi: Proszę niech ktoś pomoże rozwiązać to zadanie, bo mam takie samo

Wielkie dzięki.
2 wrz 22:12
b.: Położenie zależy od tego, czy odległość |AB| pomiędzy środkami jest mniejsza, równa czy
większa od sumy promieni r1+r2. Okręgi będą miały odpowiednio 2, 1, 0 punktów
wspólnych.
Np. dla (a) będą 2 punkty wspólne, gdy 6k-3 < (3k+1)+(2k+3)=5k+4,
czyli gdy k<7. Itd.
3 wrz 00:08