fizyka
Maciek: Cześć,
Mam do Was parę pytań z fizyki. Wiem, że co prawda to forum jest matematycznym forum, ale po
protu nie mogę znaleźć lepszego miejsca. Mam nadzięję, że uda Wam mi się pomóc.
1)Człowiek może skoczyć wyżej na Księżycu niż na Ziemi głównie dlatego, że:
a) masa Księżyca jest mniejsza niż Ziemi.
b) masa człowieka jest tam mniejsza niż na Ziemi.
c) siła oddziaływania grawitacyjnego Ziemi na człowieka jest tam znikoma.
d) inne są tam prawa dynamiki Newtona.
e) nie ma tam powietrza.
Nienor: 1.
| | Mm | |
wzór F=mg jest szczególnym przypadkiem wzoru F=G |
| , czyli wartość przyśpieszenia |
| | R2 | |
| | Mm | |
grawitacyjnego zależy od masy planety. (Lub inaczej ma=G |
| )
|
| | R2 | |
2. Masa jest stała wszędzie, to ciężar (siła) się zmienia.
3. Jest znikoma, ale w zastępstwie jest tam grawitacja Księżyca i to od niej zależy jak wysoko
się skacze.
4. Prawa przyrody, w tym i dynamiki są stałe we Wszechświecie, przynajmniej takie są założenia
i jak na razie nic nie wskazuje na to, że tak nie jest.
5. Opór powietrza nie jest aż tak duży. Ile i jak wynosi to ci tego teraz nie podam, bo
mechaniki jeszcze nie zaczęłam powtarzać