liniowa niezależność wektorów
balbina: mam prośbę czy ktoś poradzi liniowa niezależność wektorów
(123) (345) (432)
doszłam już że są liniowo zależne ale dalej ni w ząb
15 sty 21:38
Krzysiek: no skoro wykazałaś,że są liniowo zależny to znaczy,że nie są liniowo niezależne więc nie wiem w
czym problem...
15 sty 21:49
balbina: Muszę obliczyć jaka jest to zależność
(432)=A (123) + B (345)
15 sty 22:18
Krzysiek: to rozwiąż układ równań:
A+3B=4
2A+4B=3
3A+5B=2
15 sty 22:20
balbina: właśnie nie wiem jak
15 sty 22:21
Krzysiek: no jak nie wiesz jak.. przecież takie rzeczy to się w gimnazjum uczy rozwiązywać...
15 sty 22:25
Janek191:
A + 3 B = 4 ⇒ A = 4 − 3 B
2 A + 4 B = 3
3 A + 5B = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2*( 4 − 3 B ) + 4 B = 3
3*( 4 − 3 B) + 5 B = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 − 6 B + 4 B = 3
12 − 9 B + 5 B = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 2 B = − 5
B = 2,5
======
− 4 B = − 10
B = 2,5
==========
A = 4 − 3*2,5 = 4 − 7,5 = − 3,5
============================
A = − 3,5 oraz B = 2,5
===================
zatem
− 3,5 *[1,2,3 ] + 2,5 *[3,4,5 ] = [ 4,3, 2 ]
16 sty 00:27