..
LOP: Mam takie pytanko, monotoniczność funkcji kwadratowej liczy się wyliczając p i względem tego
się wyznacza tak? Czy względem pierwiastków?
15 sty 21:37
LOP:
15 sty 21:41
Beti: p
15 sty 21:43
LOP: | | x2 | | x2 | |
To proszę wytłumacz mi dlaczego jak licze pochodną |
| − |
| − 2x + 1 któa wychodzi |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
mi x2 − x − 2 i p które wychodzi mi p= |
| i wyznaczam w monotoniczność względem p to jest |
| | 2 | |
źle?
W odpowiedzi jest ze rośnie na przedziale x∊(−
∞,−1)u(2,
∞) a maleje x∊(−1,2) czli wyznaczone
jest względem pierwiastków bo x
1=−1 x
2=2
Przy pochodnych liczy sie monotonicznosc jakos inaczej? Czy ja coś źle robie?
15 sty 21:50
Beti: Mam wrażenie, że mylisz dwie rzeczy
| | x3 | | x2 | |
Czy w tym zadaniu chodzi o zbadanie monotoniczności funkcji y = |
| − |
| −2x+1  |
| | 3 | | 2 | |
15 sty 21:56
Edu: To są zadania z pochodnych i treść brzmi: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
15 sty 22:13
Beti: Czyli, żeby obliczyc monotoniczność funkcji najpierw obliczam jej pochodną, a potem:
1) tam, gdzie pochodna jest dodatnia, to funkcja jest rosnąca
f '(x) > 0 => f(x) rosnąca
2) tam, gdzie pochodna jest ujemna, to funkcja jest malejąca
f '(x) < 0 => f(x) malejąca
15 sty 22:18
LOP: ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa to w ten sposób, dzięki
15 sty 22:20
Beti: w tym zadaniu:
skoro pochodna ma postać: f '(x) = x2 − x − 2
to teraz trzeba rozwiązać nierówność: x2 − x − 2 > 0 −−> co da nam przedziały, w których
funkcja wyjściowa jest rosnąca
oraz rozwiązać nierówność: x2 − x − 2 < 0 −−> co da nam przedziały, w których funkcja
wyjściowa jest malejąca
15 sty 22:20
LOP: Możesz mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego przy tym przykładzie jest rosnąca w R ? x3 + 3x +6
pochodna 3x2+3
15 sty 22:27
Beti: bo funkcja y = 3x2 + 3 przyjmuje tylko wartości dodatnie
więc:
f '(x) > 0 dla x ∊ R => f(x) rosn. dla x ∊ R
15 sty 22:30
LOP: ale przecież licząc większe, mniejsze i pierwiastki, tym samym sposobem co poprzedni, to
wychodzi rosnąca od (−∞,−1)u(1,∞) i malejaca (−1,1)
15 sty 22:35
Beti: a skąd wychodzi Ci −1 i 1

zauważ, że tu jest 3x
2+3 = 3(x
2+1)
i wzoru skróconego mnożenia tutaj
nie zastosujesz
15 sty 22:39
LOP: wychodzi włąsnie ze wzoru,
podobna sytuacje mam w kolejnym przykłądzie tylko tu już nie mam wszytskiego na +
f(x)= − x3 + 2x2 − 2x
f'(x)= − 3x2 + 4x −2
i w odpwiedzi mam malejąca w R
15 sty 22:43
SD:
Kolejny student z brakami wiedzy gimnazjalnej
15 sty 22:43
Beti: masz nierówność:
−3x2 + 4x − 2 > 0
Δ = 16 − 4*(−3)*(−2) = 16 − 24 = −8
Δ<0, więc brak m. zer.
ponieważ a<0, więc parabola ma ramiona w dół i nie ma m. zerowych, czyli leży w całości pod
osią x
więc powyższa nierówność nie ma rozwiązania, więc funkcja f(x) nie jest rosnąca
za to nierówność −3x2 + 4x − 2 < 0 jest spełniona przez wszystkie x rzeczywiste, więc funkcja
f(x) jest malejąca dla wszystkich x rzeczywistych, czyli dla x e R
15 sty 22:49
LOP: w sumie logiczne

to już teraz ostatni przykład, obiecuje

To samo polecenie
f'(x)= x
3 − x
2 −2x
15 sty 22:55
Beti: f '(x) > 0 <=> x
3 − x
2 − 2x > 0
x(x
2 − x − 2) > 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
narysuj wykres tego wielomianu, czyli tzw. "falę znaków" i odczytaj przedziały, w których ta
pochodna jest dodatnia −−> tam wyjściowa funkcja będzie rosnąca
podobnie dla f. malejącej
i wrzuć wyniki, to sprawdzę
15 sty 23:01
LOP: rosnąca (−1,0)u(2,0) malejąca (−∞,−1)u(0,2)
15 sty 23:09
Beti: tak, tylko w drugim przedziale rosnącej powinno byc (2,∞)
15 sty 23:14
LOP: dzięki wielkie za pomoc, WIELKIE
15 sty 23:17
Beti: na zdrowie
15 sty 23:18