matematykaszkolna.pl
Zadanie dla chętnych - stereometria qwerty: Zadanie dla chętnych − stereometria Dzisiaj znalazłem w książce zadanie dla chętnych ze stereometrii: Dany jest ostrosłup o podstawie rombu, o boku długości a oraz kącie ostrym γ. Wiemy, że jedna ze ścian bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Płaszczyzny przechodzące przez wierzchołek ostrosłupa i przekątne podstawy tworzą z płaszczyzną podstawy kąty α i β. Obliczyć objętość danego ostrosłupa.
15 sty 21:36
qwerty: Odświeżam.
15 sty 22:52
Skipper: rysunek ... wydaje się proste ... tylko liczenia "od regimenta i ciut" Znając długości przekątnych podstawy oraz kąty α i β policzymy |AW| i |DW| Potem rozwiązując trójkąt ADW policzymy wysokość |WG|
15 sty 23:31
qwerty: W jaki sposób mamy policzyć bok |AW| ?
16 sty 07:28
Nienor: Mając γ i a obliczysz długość przekątnych. Mając połowę płaszczyzny j kąt α obliczyć powinieneś |AW|. Jeśli dobrze zrozumiałam zadanie i rysunek.
16 sty 09:12
qwerty: Ale przecież nie mamy danego kąta CAW, ani tego drugiego, w tym trójkącie mamy daną tylko połowę przekątnej i kąt α, z tego drugiego boku nie policzymy.
16 sty 12:44
16 sty 16:28
16 sty 18:37
17 sty 17:45
Mila: 1) napisałeś, że dla chętnych, zamiast, że potrzebna Ci pomoc. 2) czy masz odpowiedź?
17 sty 17:47
qwerty: Zadanie dla chętnych, do którego potrzebuje pomocy
 a3 * sinγ * sinγ2 * tgα*tgβ 
V =

3(tgγ2*tgβ+tgα) 
17 sty 18:07
Artur_z_miasta_Neptuna: a z czym konkretnie nie możesz sobie poradzić
17 sty 18:10
qwerty: Z tym, że wg mnie rozwiązanie (sposób rozwiązania podany przez Skippera) jest niepoprawne, oznaczmy sobie ten punkt przecięcia AC i BD przez jakieś E. W trójkącie AWE mamy dany bok |AE| oraz kąt <WEA = α, stąd nie wyliczymy długości boku |AW|, być może Skipper przyjął błędne założenie, że <WAE = 90*
17 sty 18:41
Mila: rysunekSciana DSC jest prostopadła do płaszczyzny podstawy Wg tego rysunku, wynik zgadza się. Oblicz OD i OC H=|FE| *tgα H=|GE|*tgβ |FE| *tgα=|GE|*tgβ |OG|=|FE| ΔCEG∼ΔCDO dalej poradzisz sobie.
18 sty 16:21