Prosta w postaci parametrycznej i kierunkowej
Kacpero.: hej, proszę o pomoc, jutro mam z tego kolokwium:<
Zapisz rownanie prostej l w postaci kierunkowej i parametrycznej
x+y−z−2=0
l:
x+2z+1=0
15 sty 21:23
Nienor: Jeśli to jest spięte układem, to czy nie będzie to wtedy równanie krwędziowe płaszczyzny?
15 sty 21:31
Kacpero.: Ja jestem z tego ciemny niestety, licze na to ze wy mi w tym pomozecie.
15 sty 21:56
Nienor: Ale ni bardzo się ima treść do danych, w tym rzecz. Pytam się czy to są dwa zadania, czy to
razem jest postać ogólna prostej. Czy oba równania są spięte klamrą.
15 sty 21:58
Krzysiek: Nienor, tak te 2 równania opisują jedną prostą jest to równanie krawędziowe prostej.
15 sty 22:02
Kacpero.: No tak
15 sty 22:03
Kacpero.: Oba wektory u=[1,1,−1] i v=[1,2,1] są równoległe do tej prostej?
15 sty 22:06
Krzysiek: poprawka: v=[1,0,2]
i są to wektory normalny płaszczyzn i są one prostopadłe do wektora kierunkowego prostej.
policz iloczyn wektorowy tych wektorów.
15 sty 22:10
Kacpero.: u x v = [2,−3,−1], co to da?
15 sty 22:12
Krzysiek: a to,że jest to wektor kierunkowy do szukanej prostej...
15 sty 22:13
Kacpero.: Jak teraz znaleźć punkt na tej prostej? Mogę poprostu przyjąć za x=0 i rozwiązać układ równań?
15 sty 22:15
Krzysiek: tak
15 sty 22:16
Kacpero.: Ok, to A=(0,1/2,−1/2)
Więc postać parametryczna to
x=2t
y=1/2−3t
z=−1−1/2t
A kierunkowa to:
x/2=y−1/2/−3=z+1/2/−1
I to jest ta sama prosta l co w treści zadania?
15 sty 22:22
Krzysiek: prawie ta sama, pomyliłeś się wypisując: 'z'
15 sty 22:24
Kacpero.: x=2t
y=1/2−3t
z=−1/2−t
Ok, dzieki
15 sty 22:26