ciągi
adaa: Ciąg an jest ciągiem arytm.Wykaż że ciąg (bn)określony wzorem bn=2an dla n≥1 jest ciągiem
geometrycznym.PomoCY!
15 sty 20:54
Beti: ciąg a
n jest arytm., więc: a
n+1 − a
n = r (
=const.)
d−d, że b
n jest geom.:
b
n = 2
an
b
n+1 = 2
an+1 = 2
an+r = 2
an*2
r
| bn+1 | | 2an*2r | |
| = |
| = 2r = const., bo r = const. |
| bn | | 2an | |
cbdw
15 sty 21:04
monia: skad te r? i const?
15 sty 21:10
Iza: Aa co to te const.?
15 sty 21:12
Beti: a def. ciągów arytmetycznego i geometrycznego
15 sty 21:13
Beti: const., czyli wartość stała
15 sty 21:14