Oblicz wyraz a_1 oraz iloraz q ciągu geometrycznego (a_n), jeżeli:
cieńki: Oblicz wyraz a
1 oraz iloraz q ciągu geometrycznego (a
n), jeżeli:
15 sty 20:54
Janek191:
a4 = 54
a3 + a5 = 180
Korzystamy z wzoru
an = a1 * qn − 1
==================
Mamy zatem
a4 = a1 *q3 = 54 ⇒ a1 = 54/q3
a1 *q2 + a1 *q4 = 180
więc po podstawieniu za a1 otrzymamy
[ 54/q3 ] *q2 + [ 54/q3 ]*q4 = 180
54/q + 54 q = 180 / * q
54 + 54 q2 = 180 q
54 q2 − 180 q + 54 = 0 / : 18
3 q2 − 10 q + 3 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −10)2 − 4*3*3 = 100 − 36 = 64
√Δ = 8
q = ( 10 − 8)/6 = 1/3 ⋁ q = ( 10 + 8 )/6 = 3
więc
a1 = 54 / (1/3)3 = 54 : (1/27) = 1458 ⋁ a1 = 54 /33 = 54/27 = 2
Odp. a1 = 1458 , q = 1/3 lub a1 = 2, q = 3
============================================
15 sty 21:48