pierwiastki
Licealista: √5− 2√6 − √5 + 2√6 = ...
Wykaż że √5− 2√6 − √5 + 2√6 = 2√3
15 sty 20:53
Aga1.: √5−2√6=√(√3−√2)2=I√3−√2I=√3−√2
15 sty 20:56
Licealista: dzięki,
15 sty 20:57
Gustlik: Jest wzór na takie "podwójne" pierwiastki:
| | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , gdzie x=√a2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
x=
√52−(2√6)2=
√25−4*6=
√25−24=
√1=1
| | √5+1 | | √5−1 | | √6 | | √4 | |
√5−2√6= |
| − |
| = |
| − |
| =√3−√2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
Analogicznie:
| | √5+1 | | √5−1 | | √6 | | √4 | |
√5+2√6= |
| + |
| = |
| + |
| =√3+√2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
√5−2√6−
√5+2√6=(
√3−
√2)−(
√3+
√2)=−2
√2, coś masz źle w treści zadania.
16 sty 01:19