funkcja kwadratowa
pom: Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe : −3 oraz 2
wiedzac dodatkowo, ze najwieksza wartosc funkcji f wynosi 25/16 wyznacz wzór funkcji f
15 sty 20:53
Janek191:
x1 = − 3 , x2 = 2 , więc p = (x1 + x2)/2 = ( − 3 + 2)/2 = − 1/2
oraz q = 25/16
Korzystamy z wzoru :
f(x) = a*(x − p)2 + q
=================
Po podstawieniu za p i q otrzymamy
f(x) = a*( x + 1/2)2 + 25/16
f(x2) = f(2) = 0 , bo x2 miejsce zerowe, więc
a*( 2 + 1/2)2 + 25/16 = 0
6,25 a = − 25/16 / * 4
25 a = − 25/4
a = − 1/4
−−−−−−−−−−−−
f(x) = (− 1/4) ( x + 1/2)2 + 25/16 − postać kanoniczna
=============================================
f(x) = ( −1/4)( x2 + x + 1/4) + 25/16 = ( −1/4) x2 − (1/4) x − 1/16 + 25/16
f(x) = − 0,25 x2 − 0,25 x + 1,5 − postać ogólna
=======================================
15 sty 22:08